Pityriasis Versicolor: oorzaak en behandeling van zomergist
Annelies Aarts
06/29/2023
3 min
0

Pityriasis Versicolor: oorzaak en behandeling van zomergist

06/29/2023
3 min
0

Tijdens de warme zomermaanden is een groep mensen gevoelig voor overgroei van de zomergist, in een moeilijk Latijnse benaming Piryriasis Versicolor genaamd. Deze huidaandoening geeft verkleurde vlekken, schilfering en soms ook jeuk. De vlekken kunnen van wit tot bruin of zelfs lichtroze zijn en op het gezicht en het lichaam. In deze blog leg ik uit wat het precies is, hoe het ontstaat en wat je aan deze vervelende, maar gelukkig onschuldige huidaandoening kunt doen.

Wat is pityriasis versicolor?

Dit is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door overgroei van de gist Malessezia op de huid. Vooral bij een warm en vochtig klimaat gedijt deze goed, vandaar de benaming zomergist.

Malassezia is een normale bewoner van de huid, maar bij bepaalde factoren kan het zich overmatig vermenigvuldigen en symptomen veroorzaken zoals een vochtig klimaat, overmatige talgproductie en wisselende hormoonspiegels.

Symptomen van pityriasis versicolor zijn onder andere:

  • Verkleurde vlekken op de huid: Deze kunnen variëren van lichtroze tot bruin of wit. De kleurverandering komt door het effect van de gist op de pigmentproductie van de huid.
  • Schilfering: De aangetaste huid kan schilferig lijken, vergelijkbaar met roos.
  • Jeuk: In sommige gevallen kan pityriasis versicolor gepaard gaan met milde jeuk, hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn.

Om pityriasis versicolor te behandelen, kun je de volgende stappen ondernemen:

1 Een goede huidhygiëne is hier aanbevolen. Houd de huid schoon en droog. Regelmatig reinigen van de huid kan overgroei voorkomen. Vermijd overmatig transpireren voor zover dat mogelijk is en draag ademende kleding. Vermijd stress en gebruik geen overmatig vette producten.

2 Vermijd overmatige blootstelling aan de zon: De verkleurde plekken kunnen meer opvallen na blootstelling aan de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor 30 om je huid te beschermen en beperk de blootstelling aan direct zonlicht.

3 Head & shoulders shampoo kan nuttig zijn vanwege het actieve ingrediënt seleniumsulfide, dat een antischimmeleffect heeft en zo de overgroei van de gist kan verminderen. Je kunt de shampoo direct op de aangetaste gebieden aanbrengen en het enkele minuten laten intrekken voordat je het afspoelt. Het wordt aanbevolen om dit regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld twee keer per week, gedurende enkele weken.  Regelmatig gebruik van deze shampoo kan helpen om de gist onder controle te houden.

4 Antischimmelcrèmes of -lotions: antischimmelcrèmes, zoals die met miconazol, clotrimazol of ketoconazol, kunnen effectief zijn bij de behandeling van milde gevallen. Deze zijn bij de drogist of apotheek verkrijgbaar zonder recept. Hoewel dit onder geneesmiddelen valt, is het wel vrij verkrijgbaar.

5 Medische behandeling: Als de symptomen aanhouden of ernstig zijn, kan een dermatoloog een sterkere antischimmelcrème, een oraal antischimmelmiddel of een shampoo met seleniumsulfide voorschrijven.

Bij de behandeling van pityriasis versicolor kunnen bepaalde natuurlijke ingrediënten in huidverzorgingsproducten nuttig zijn.

  • Salicylzuur: Dit ingrediënt helpt bij het verwijderen van dode huidcellen, waardoor verstopping van de poriën wordt voorkomen en de effectiviteit van antischimmelmedicatie wordt vergroot.
  • Tea tree olie: Deze etherische olie staat bekend om zijn antischimmel- en antibacteriële eigenschappen. Het kan helpen bij het verminderen van de overgroei van de gist. Tea tree olie kan worden verdund en rechtstreeks op de aangetaste huid worden aangebracht, maar het moet voorzichtig worden gebruikt omdat het bij sommige mensen huidirritatie kan veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder individu anders kan reageren op verschillende ingrediënten, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Het is altijd raadzaam om de instructies op de productverpakking te volgen en, indien mogelijk, advies in te winnen bij de huidspecialist of dermatoloog.

Duur van het herstelproces

De duur van het herstelproces bij pityriasis versicolor kan variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen kan het enkele weken tot enkele maanden duren voordat de huidaandoening volledig is opgelost. De hersteltijd kan afhangen van verschillende factoren, waaronder de ernst van de infectie, de gekozen behandeling en de individuele reactie op de behandeling.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens het herstelproces, aangezien het tijd kan kosten voordat de symptomen volledig verdwijnen. Het is ook mogelijk dat de huid na de behandeling enige tijd nodig heeft om zijn normale kleur terug te krijgen, aangezien de verkleuring vaak enige tijd kan aanhouden. Het herstelt echter altijd volledig.

Conclusie:

Pityriasis versicolor, ook wel bekend als zomergist, kan frustrerend zijn, maar met de juiste kennis en behandelingsopties kun je effectief omgaan met deze huidaandoening. Door een goede huidverzorging te handhaven, de juiste behandelingsopties te gebruiken en geduldig te zijn tijdens het herstelproces, kun je de controle terugwinnen over je huid en genieten van zomer.

Reacties