Rust in je hoofd met een capsule garderobe en capsule skincare routine
Annelies Aarts
01/02/2024
7 min
0

Rust in je hoofd met een capsule garderobe en capsule skincare routine

01/02/2024
7 min
0

Met alle prikkels waaraan we bloot staan, kan het niet anders dan dat onze hoofden ook eerder vol zitten. Onrust, angst, een druk leven, erbij willen horen, bang om iets te missen, sociale verplichtingen, het online op alle momenten alles kunnen zien en volgen en talloze verleidingen dringen zich continue aan ons op. Je raakt het overzicht kwijt en verliest kostbare tijd. Enerzijds willen we alles en anderzijds willen we rust, op alle fronten. Niet meer van alles, maar meer kwaliteit van alles. Goed voor jezelf en voor de planeet. Maar waar begin je?

Door rust en structuur in je huis en je dagelijkse routines te brengen bespaar je niet alleen tijd, maar ook frustratie. Je wordt bewuster en duurzamer, creëert overzicht en rust in je hoofd met de capsule garderobe- en beauty skin care routine. Hieronder volgen een aantal tips om er vandaag nog mee te beginnen.

Van chaotisch naar structuur

Ik ben een creatieve geest, een beetje chaotisch en ik kan er een bende van maken. Toch kan ik ook grondig ruimen omdat ik ontzettend onrustig wordt in een rommelige omgeving. Tot in het kleinste detail ben ik daar gevoelig voor.

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd, zoveel is bekend. Voor mij werkt het heel goed als ik overloop door drukte of zorgen, om met een emmer sop en een zacht muziekje op de achtergrond te gaan ‘huishouden’. Dan trek ik kasten leeg, geef of gooi zoveel mogelijk weg en richt ze opnieuw in. Toch kon ik heel veel steeds niet loslaten. Het zonde gevoel, of bang dat ik het zou missen terwijl ik er al meer dan een jaar niet meer naar omgekeken had.

Minimalisme en duurzaamheid

Onze consumptie- en wegwerpmaatschappij heeft ervoor gezorgd dat we veel meer kopen aan kleding en artikelen. Heel vaak ook overbodig.  Als je dit opspaart dan raakt je huis overvol, maar weggooien is ook zonde. Miskopen zijn aan de orde van de dag omdat je zo vaak (of eigenlijk altijd) met emotie koopt.

In de loop van de jaren ben ik ook al minder in huis gaan zetten. Ik koos niet langer voor vluchtige items maar voor duurzame materialen en spullen die pasten bij ons karakter en onze lifestyle. Het straalt het zeker sfeer, maar daarnaast meer rust uit. En is dat niet waar je naar verlangt in deze hectische wereld? Het kost bovendien veel minder tijd om het schoon en opgeruimd te houden.

Marie Kondo (de opruimcoach) leert je hoe je alles overzichtelijk ordent.

Capsule garderobe

Wist je dat vrouwen gemiddeld 17 minuten per dag voor hun kledingkast staan of treuzelen over wat ze aan (moeten) doen?Nadat ik in een glossy las over deze methode, ging ik aan de slag. Ik gooide alles wat ik had op een hoop en begon te sorteren. Mijn kasten hebben een metamorfose ondergaan! Het oogt rustig, overzichtelijk en ik weet exact wat ik nog mis. Het bespaart me veel tijd, omdat ik in een oogopslag zie wat ik aankan. Geen talloze keren meer iets door mijn handen laten gaan om het vervolgens weer terug te hangen en stof te laten eten. En geen miskopen en geldverspilling meer. Alles hangt of ligt op kleur en in mijn hoofd trekt de mist op. Ik krijg er warempel inspiratie van. Logisch, er komt ruimte in mijn hoofd.


Tip 1 De capsule garderobe is een geniale oplossing. Deze methode betekent dat je kleding per seizoen ingedeeld wordt met een aantal basisstukken, die aangevuld kunnen worden met items en waarmee dan talloze combinaties gemaakt worden. De basis zijn een aantal kledingstukken waarmee je eindeloos combineert. Online vind je daar diverse voorbeelden van, zoals bij Growthinkers.

Koop kwalitatieve en duurzame kleding die langer meegaat, daar help je de wereld en jezelf meer mee. Gooi weg wat kapot of versleten is en dump dat ook niet in de arme landen. Wist je dat het daar op de afvalhoop terecht komt waar ze ook niet blij van worden? Is het niet te gek voor woorden dat wij daar onze afval dumpen? Was je je daarvan bewust?

Hoe dan wel?

Breng kleding in goede staat naar de kledingbank of zet het op Vinted. Voor mij is gratis altijd waardeloos, het lijkt alsof het dan alle waarde verliest. Op Vinted zijn mensen er oprecht blij mee en krijgt het kledingstuk een tweede leven. Eventueel kun je het bedrag wat je eraan verdient nog schenken aan een goed doel.

Koop enkel wat jouw flatteert en jou in je kracht zet. Waar jij je lekker in voelt, en niet omdat het toevallig een mode item is. Kruip niet altijd weg in veilige of onopvallende kleding, maar durf zichtbaar te zijn! Op elke leeftijd mag je gezien worden en mag je er zijn, grijze muisjes zijn verleden tijd. Durf authentiek te zijn. Weet jij echt niet waar jij het beste tot in je recht komt? Denk dan eens terug aan wanneer jij een compliment kreeg over een kledingstuk dat je droeg. Dan zal jou dat ongetwijfeld prachtig staan, waardoor het opvalt.

Een kleur- en stijl analyse bij een expert is ook een aanrader, en een handige leidraad. Ze weet je exact te vertellen welke kleuren en stijlen jou op het lijf geschreven zijn.

Capsule beauty skin care routine

Als skin expert ben ik natuurlijk fan van een mooie skin care routine, maar hoe vaak koop je niet iets wat niet bevalt in een opwelling? Zonde en niet erg duurzaam. Heb je wel in beeld wat je hebt staan? Maak je de producten ook op of staan ze over de datum te staan omdat je niet weet hoe of wanneer te gebruiken?

Tip 2: Laat je adviseren door een skin expert op de volgende manier. Je neemt alles mee wat je nu gebruikt of hebt staan, of je stalt het duidelijk uit en maakt er een foto van. Misschien staan er zelfs producten bij die allang over de datum zijn of waarvan je niet weet hoe je die moet gebruiken, of voor jouw huid helemaal niet gezond zijn. Ga voor zoveel mogelijk natuurlijke producten, wel zo duurzaam.

Als je je huid in een topconditie wilt brengen of houden, en meer wilt dan alleen pappen en nathouden, dan heb je minimaal een cleanser, peeling, serum, een moisturizer en een SPF nodig. Gaandeweg kun je uitbouwen met een toner, een eye- en lipproduct, een masker en/of een diepte-peeling.

Tip 3 Creëer een heuse At Home Spa

De Home Spa betekent dat je jezelf thuis een verwen treatment geeft met skincare die zowel je huid een enorme boost geeft als de rust in je hoofd terugbrengt. Bovendien spaart een dergelijke treatment kosten uit bij de huidspecialist en kun je dit herhalen zo vaak als je wilt.

Hoe doe je dat?

Kies voor werkzame producten die op jouw huid zijn afgestemd, en vraag de Skincare expert om advies. Met de range van Éminence Organics kun je alle kanten op en maak je meest mooie combinaties om te werken aan verschillende doeleinden. De mix en match mogelijkheden zijn oneindig in variatie en combinaties.

Tip 4 Ga mee met de seizoenen

Zowel je huis, je kledingkast als je skin care routine kun je prachtig afstemmen op de seizoenen met kleine aanpassingen.

Wat kussens in huis, een plaid en kaarsen bieden meteen sfeer in de herfst en geven een andere look. Je kleding van het vorige seizoen bewaar je op een andere plek en je vult je basisgarderobe aan met wat je echt nodig hebt.

Wat betreft je skin care; je huid heeft per seizoen andere behoeften. Vraag wederom advies bij de skin expert en vul je basis aan met wat nu past. Kies voor ingrediënten in skin care die passen bij het seizoen, zoals je dat ook met voeding doet. Pompoen is een prachtig skin care ingrediënt in zowel skin care als voeding in de herfst en mooi om te etaleren in huis of op je terras.

Tip 5 Uitbreiding Home Spa met body en mind

Voor je lichaam kies je een body wash/scrub en een bodylotion. Allemaal aangepast op jouw huidtype en wensen.

Start met het reinigen van de gezichtshuid en de peeling. Na het verwijderen breng je een masker aan (waardoor naar wens een serum is gemengd).

Ga eventueel in een bad met de met een verzorgende body olie, je huid wordt er verrassend zacht van, of smeer je er na afloop mee in. Voeg eventueel enkele druppeltjes etherische olie toe voor een heerlijke geur. Steek kaarsjes aan en zet een meditatie of relaxmuziekje op en doezel weg. Laat je gedachten los en focus op je ademhaling. Je merkt waarschijnlijk hoe hoog en snel die ging. Die mag je naar je buik brengen. Adem 4 tellen in, houd 4 tellen vast en adem 4 tellen weer uit. Liefst door je neus.

Spoel jezelf na afloop af met een koude straal water en smeer je naar wens in. Duik lekker fris je bed in of nestel je op de bank met een goed boek. Laat je mobiel voor wat het is.

Heb je geen bad of kies je voor een douche, dan is de scrub ideaal. Eindig ook hier met een ijskoude straal. Nadat je daaraan gewend bent, gaat je dat steeds gemakkelijker af en het is bovendien gezond voor de stevigheid van je huid, voor je bloedsomloop en het verkwikt enorm. En last but not least is het een gezonde manier om de aanmaak van bruin vet te bevorderen, wat heel goed is om calorieën te verbranden. En zo kom je keer na keer steeds meer in balans zonder al te gigantisch kosten te maken en veel meer rust in je hoofd te creëren.

Tip 6 Tot slot nog enkele duurzame tips die perfect aansluiten:

De producten van Éminence Organics zijn multifunctioneel. Je zet bijvoorbeeld het masker in als nachtcrème en de reiniger bevat al een peeling naar wens. Het serum kun je weer mengen met het masker etc. Als je goed geadviseerd wordt dan maak je alles tot de bodem op en is alles op elkaar én jouw huid afgestemd. Geen miskopen meer.

Wist je dat van elk product dat je van Éminence Organics koopt een boom geplant wordt? En dat daarmee gezinnen zelfvoorzienend kunnen worden?

Éminence is daarnaast extra duurzaam omdat de producten nagenoeg geen water bevatten. Kijk maar eens op elk willekeurig product op de INCI lijst, er zal altijd AQUA op de eerste plaats staan. Dat betekent dat het goedkoper is om te produceren, maar dat jij er bekaaid af komt. Het bestaat dan namelijk voor 30 tot 50% uit…water.  Er zijn dan bovendien meer conserveringsmiddelen nodig én het is minder krachtig.

De producten van Éminence zijn daardoor vanaf het eerste ingrediënt krachtiger. Wil je iets milder, maak dan je vingers gewoon nat onder de kraan. Zo simpel en duurzaam. De moisterizers en maskers zijn bovendien 60 ml, dus je doet er erg lang mee!

Ik wens je veel succes in het toevoegen van routines, duurzaamheid en structuur.

Meer rust in je hoofd creëren maakt je een fijner mens voor jezelf en je omgeving, voegt kwaliteit toe, is goed voor je gezondheid én je houdt tijd over voor datgene wat er voor jou werkelijk toe doet. Stralend en wel!

Annelies

Reacties